Arkiv Foto: TT

Skellefteå hårt drabbat av gräsbränder

Publicerad

April och maj innebär högsäsong för gräsbränder. Skellefteå är den kommun i länet som är klart hårdast drabbad.

Enligt en sammanställning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjord åt nyhetsbyrån Siren, så är Skellefteå den kommun i länet som är hårdast drabbat av gräsbränder.

April och maj är de månader på året som flest gräsbränder inträffar och risken är just nu hög längst Västerbottenskusten.

– Det ytliga grässkiktet så här års är torrt fjolårsgräs där elden lätt får fäste. Riskerna för den här typen av bränder avtar när marken börjar spira och ett nytt, grönare gräs kommer upp, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, till Nyhetsbyrån Siren

Sticker ut

Ser man till de siffror som MSB tagit fram som rör antalet utryckningar räddningstjänsten gjort de senaste fem åren så sticker Skellefteå ut.

Bara under fjolåret så var närmare var tredje utryckning om gräsbrand just i Skellefteå. Hälften av all areal i Västerbotten som under 2014 drabbades av gräsbränder ligger i den eldhärjade kommunen.

På räddningstjänsten i Skellefteå har man ingen riktig förklaring till varför man sticker ut i statistiken, men slarv kan vara en orsak.

– Vi hade ju en sväng i fjol när vi på en och samma dag fick in så pass många larm att vi blev tvungna att införa eldningsförbud. Vi upplevde att det var många som slarvade när de brände gräs och ris, säger Daniel Haarala, brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Sorsele är den kommun i länet som varit mest förskonad från gräsbränder, med endast två uttryckningar de senaste fem åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.