Foto: UNF.

Skellefteå satsar mest på nykter Valborg

Uppdaterad
Publicerad

Ungas alkoholkonsumtion sjunker, men Valborg förknippas fortfarande med ungas alkoholdebut. Ungdomens Nykterhetsförbund konstaterar att Skellefteå gör flest satsningar på en alkoholfri valborg – Åsele minst.

UNF har undersökt valborgssatsningarna de senaste fyra åren och i år har 11 av 15 länskommuner deltagit. De har redovisar vilka insatser de gör för att ungas alkoholkonsumtion ska vara så låg som möjligt under Valborg och andra högtider – och samtliga stöttar drogfria aktiviteter riktade till unga.

– Jag är stolt över Västerbottens kommuner som stöttar valborgsaktiviteter. De är viktiga för att unga inte ska begränsas av alkoholnormen och ingen ska behöva dricka alkohol för att det inte finns någonting annat att göra, säger Nicole Steegmans, Distriktsordförande UNF Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Skellefteå har extra tillsyn

Ett utökat samarbete med polisen är den nästvanligaste satsningen i Västerbotten och görs av alla kommuner förutom Åsele och Umeå. Sex kommuner har stöd till nattvandrare, men bara Skellefteå har extra tillsyn av alkohollagen.

– Det förebyggande arbetet ger valmöjligheter till oss unga istället för at tvinga in oss i alkoholnormen. Jag hoppas att de kommuner som satsar mer kan inspirera kommunerna som gör mindre, säger Malin Thorson, förbundsordförande för UNF. 

Fakta:

Svarande kommuner och antal insatser:

5 – Skellefteå

4 – Malå, Norsjö, Vännäs, Vindeln

3 – Sorsele, Umeå

2 – Vilhelmina, Bjurholm, Storuman

1 – Åsele

Vanligaste satsningarna:

Stöd till drogfria aktiviteter till unga – 100 %

Utökat samarbete med polisen – 82  %

Kampanjer för att minska langning – 64 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.