Foto: SVT

Skidgymnasister tvingades strippa

Uppdaterad
Publicerad

Elever i 16-årsåldern utsätts under skidgymnasiernas nollning för kränkningar. Västerbottensnytt har varit i kontakt med elever som går eller har gått på skidgymnasier och skidhem i Norrland.

Det handlar om gymmnasieskolorna i Gällivare, Tärnaby, Sollefteå och Järpen. Genom intervjuerna med elever som går eller har gått på skolorna tornar en bild upp sig av nollningar med direkt kränkande inslag bland tonåringarna. Bland annat har elever tvingats strippa för att inte bli utfrysta ur gruppen. Andra berättar om intima frågor om sexuella erfarenheter som förstaårseleverna tvingats svara på.

Hårt grupptryck

Det var nödvändigt att göra intervjuerna anonymt. Uppgiftslämnarna är rädda för att frysas ut om det kommer fram att de berättat om nollningstraditionerna.

Nollning på skidgymnasier

– De sade att om man inte gör som de säger blir det värre för en själv så det var bara att gilla läget och ta av sig kläderna, säger ”Fanny”, som är en av dem som låtit sig intervjuas i Västerbottensnytt.

Upprepades

För henne blev ettans nollning en mardröm där hon tvingades strippa inför elever från äldre årskurser. Hon menar också att andra året på utbildningen är tufft, då man efter vad man upplevt förväntades göra samma sak mot de nya ettorna.

– Den som inte gjorde det fick räkna med att bli utfryst från gruppen, berättar ”Fanny”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet