Skogsvraket förvandlades till lyx

Uppdaterad
Publicerad

Att spendera fritiden på sin hobby är det många som gör men för vissa blir det en livsstil. Ambjörn Holmgren i Lycksele har renoverat veteranbilar under hela sitt vuxna liv.

En av de första bilarna som Ambjörn Holmgren började att renovera var en Chevrolet cabriolet från 1936. Den var delvis nedsjunken i marken när han fick tag i den.

Efter att ha baxat den ur marken påbörjades en noggrann isärtagning där Ambjörn har fått använda alla sina olika talanger och kunskaper för att återställa den i sitt ursprungliga skick.

Chevan tog honom tio år att göra i ordning. När han var klar hade han samlat på sig så mycket kunskap och det ena ledde till det andra och Ambjörn hade fått blodad tand. Så nästa tio-årsperiod renoverade han en till, även det en Chevrolet cab fast med årgången 1937 denna gång.

Cadillac Limousine från 1934

Hans rykte som originalrenoverare hade nu nått större ryktbarhet och efter ännu fler renoveringar blev han en dag uppringd av en man som ville att ha skulle förbarma sig över ett bilvrak han hade.

Den här gången var det en lyxbil, en Cadillac Limousine från 1934. En före detta direktionsbil som tillhört redarfamiljen Broströms i Göteborg.

Med plats för sju personer och lyxig inredning till en kostnad motsvarande runt miljonen väckte bilen säkert stor uppmärksamhet i en tid då de flesta andra antingen gick eller på sin höjd åkte häst och vagn.

Efter en tid blev den omodern och den fick andra ägare innan den så småningom blev till en mer skrotliknande plåthög när den till sist hamnade hos den tålmodige bilrenoveraren i Lycksele som nu gett den sin gamla glans tillbaka.

– Bilen vandrade runt till 14 personer innan den siste av dem ringde mig och bad mig ta hand om den för att den skulle bli iordninggjord, berättar Ambjörn stolt. Så när frun hade åkt på en resa så åkte jag iväg och hämtade hem den så när hon kom hem så stod den här och då var det ju bara att sätta igång, ler Ambjörn Holmgren.

Att frun Gunilla skulle varit emot bygget är nog inte riktigt sant för hon har i alla år stöttat Ambjörn i alla hans projekt, berättar han. Nu är hon dessutom ordförande i lokalavdelningen för Norrlands motorhistoriker men hon har inte varit med och renoverat det har han gjort alldeles på egen hand.

Tillverkar mycket själv

Det som inte fanns i bilen har dessutom Ambjörn tillverkat själv. Ur hela stycken av mässing har han bland annat svarvat nya navkapslar och till och med gravyren med ordet Cadillac på varje navkapsel har han fått dit.

– Ja det är en av mina kunskaper som nu kommit väl till pass. I min ungdom utbildade jag mig till guldsmed, berättar den mångsidige renoveraren.

Därför har den nu 75-åriga lyxvagnen kunnat återställas i stort sett till originalskick där den gamle direktören säkert skulle känna sig hemma med all sin lyx och flärd.

Stefan Rehnman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.