Stopp för politiska skolgrupper upprör

Publicerad

Elever vid Midgårdsskolan i Umeå vänder sig emot att de inte får lov att bilda politiska skolgrupper. Regeln kommer sig av en övergripande policy inom Umeå kommun.

Sedan i höstas strax före valet skrev Umeå kommun en policy för externa besök av partier och andra organisationer för att främja objektivitetsprincipen innanför skolans väggar.

Där står det också att regeln är att bokbord för politiska partier endast får anordnas en gång per termin.

– Vi känner oss ofta förminskade och tas inte på allvar, säger Linnea Sköldqvist som går första året på skolan och är med i RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

Viktig mötesplats

Ludvig Eriksson går andra året på gymnasiet och är också med i RKU.

– Det finns tjejgrupper som träffas på skolan och snackar feminism och det finns kristna grupper som träffas. Det är ju helt klart så att de inte vill ha oss som engagerar oss politiskt. Jag tycker att det är väldigt synd för skolan är en viktig plats för oss att träffas på. Det är ju det här som är vår arbetsplats på dagarna.

Välkomnar diskussion

De båda eleverna upplever det som om skolledningen försöker tvätta bort den vänsterstämpel som skolan fått.

– Det är tråkigt att eleverna ska känna så, säger rektor Fredrik Lindmark som tycker att politiska diskussioner välkomnas på skolan. Elever har ju själva fått vara med alldeles nyligen att ordna debatt mellan olika partier till exempel.

Han hävdar att det inte finns något försök att tvätta bort någon stämpel.

– Att det i valen visar sig att många hos oss röstar si eller så är känt för oss, och att de är politiskt intresserade är ju bara bra, säger Fredrik Lindmark, men hänvisar om och om igen till den policy som gäller i kommunen. Här finns inga planer på att jobba på något annat sätt.

– Det är inte okej att boka skolans lokaler för politiska partier, men vi hindrar inte ungdomar från att prata med varandra, säger han.

– Det blir bara en hätsk och dålig stämning på skolan av detta, menar Linnea Sköldqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.