Foto: SVT.

Skoldatorer ger möjligheter – och problem

Uppdaterad
Publicerad

På Carlshöjdsskolan i Umeå använder eleverna sina datorer i så gott som alla teoretiska ämnen. Man är numera beroenden av datorer i det dagliga skolarbetet. Men tekniken är förenad med både möjligheter och problem.

Det blir allt vanligare med datorer och surfplattor i länets kommuner. I Umeå delades de första elevdatorerna ut redan 2007. Idag har alla elever från årskurs 6 upp till gymnasiet i de kommunala skolorna en personlig dator som de ska använda under skolgången.

Beroende av tekniken

På Carlshöjdsskolan i Umeå använder eleverna sina datorer i nästan alla teoretiska ämnen. Numera är man beroende av tekniken i det dagliga skolarbetet.

– Det fungerar väldigt bra. Det blir enklare när vi ha skolarbeten, både att utföra och lämna in, säger Paulos Kefela som går i nian på Carlshöjdsskolan.

– Det gör ingenting om elever befinner sig på olika områden och i olika moment. Materialet är lätt att anpassa efter både svaga elever och de elever som vill vidare, säger Heléne Ericsson, IT-pedagog på Carlshöjdsskolan.

Men även om lärare och elever är överens om att datorn är ett bra arbetsverktyg så händer det att de stöter på problem.

Kört om datorn pajar

– Jag har varit med om att det inte fungerat. Det var när vår läroplattform låg nere och då kan vi inte lämna in våra skolarbeten, säger Albin Jönsson som går i nian på Carlshöjdsskolan.

– Om en elev måste lämna in sin dator på service och skolan inte har tillräckligt många lånedatorer, då blir eleven utan dator. Då kan eleven inte göra de arbetsuppgifter som man använder sig av i skolan, eftersom det inte alltid funkar att använda papper och penna i stället, säger Heléne Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.