Foto: SVT/TT

Skolföretag riskerar miljonsmäll

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsföretaget Thorengruppen AB, med huvudkontor i Umeå, riskerar att åka på miljonvite. Skolinspektionen har utfärdat ett föreläggande på 2,7 miljoner kronor om företagets skolor inte åtgärdar en rad brister inom utsatt tid.

Företaget har allvarliga brister i sin utbildningsverksamhet, enligt Skolinspektionen som granskat företagets 14 skolor runt om i landet. Totalt måste elva av företagets skolor rätta till brister.

Elevhälsa och skolbibliotek

Det handlar om brister som äventyrar elevernas rätt till god utbildning, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande. Bland annat saknar ansvariga en tydlig bild av verksamheten och vilka behov av utveckling och resurser som finns i skolorna. Elevhälsan fungerar inte som den ska och flera skolor ger inte eleverna tillgång till skolbibliotek.

Saknar studiero

Yrkesgymnasiet i Huddinge får särskilt skarp kritik. På den skolan når bara var fjärde elev godkänt i alla ämnen. Där finns brister i allt från studiero i klassrummen till att det förekommer kränkande behandling enligt inspektionen.

Om Thorengruppen inte rättar till bristerna kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om att företaget ska betala vite på sammanlagt 2,7 miljoner kronor – varav 2 miljoner kronor för bristerna på central nivå och 700 000 kronor för bristerna vid Yrkesgymnasiet i Huddinge.

Senast 2 maj nästa år ska de åtgärder som måste vidtas redovisas för Skolinspektionen.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Thorengruppen för en kommentar.

Granskade skolor

Gävle: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Helsingborg: Thoren Business School

Huddinge: Yrkesgymnasiet

Karlstad: Thoren Business School

Linköping: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Malmö: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Skellefteå: Yrkesgymnasiet

Sollentuna: Yrkesgymnasiet

Stockholm: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Sundsvall: Thoren Business School

Umeå: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Uppsala: Thoren Business School

Västerås: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Örebro: Thoren Business School och Yrkesgymnasiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.