Foto: TT

Skrev ut för mycket lugnande

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren skrev ut orimliga mängder lugnande och sömnmedel. Nu vill IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att han ska förlora sin läkarlegitimation.

Den 27 januari förra året fick IVO en anmälan från Apoteket AB, angående en förskrivning som ”verkar stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Efter det har IVO hämtat receptutdrag från läkaren, som är verksam på Norrlands universitetssjukhus. Enligt tillsynsmyndigheten handlar det om recept tiill sex olika patienter, och förskrivningarna står inte i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

”Har kraftigt överförbrukat Sobril”

I ett antecknat telefonsamtal från 2013 skriver läkaren: ”Hört av sig för receptförnyelse Sobril. Har således kraftigt överförbrukat Sobril de senaste veckorna – tagit 10–12 tabletter per dygn, skenande användning av Sobril. Poängterar för pat att detta ej är acceptabelt – och inte kan fortsätta.”

Risk för leverskador

Patienten får trots det ett nytt recept på 100 Sobriltabletter.

Tillsynsmyndigheten anser att läkaren bidragit till missbruk av medicinerna, och att omfattningen och mängden av dessa läkemedelsförskrivningar kan orsaka leverskador.

Anser att han varit grovt oskicklig

Sammantaget bedömer IVO att läkaren har varit ”grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke”, och att legitimationen därför bör återkallas.

Nu får läkaren en treårig prövotid, som innebär att han med handledning kan komma till rätta med sättet att förskriva narkotikaklassade läkemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.