Foto: Kurt Sundin/SVT.

Slukhål dök upp i Bjurholm

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt dök det upp ett stort slukhål mitt i backen på Bävertorget i Bjurholm. Kommunens personal fick rycka ut – och nu är platsen avspärrad.

Under flera år har Bjurholms kommun haft problem en bäck som går i en kulvert under en av asfaltvägarna mitt i samhället. Nu har tjällossningen gjort att det blivit en underminering i backen och ett stort flera meter djupt hål har bildats i asfalten mitt på Bävertorget.

– Det är den årstiden med mycket vatten i marken och tjälen som släpper så det som händer är normalt även om det är lite ovanligt att det blir sådana här stor hål i marken, säger Lars-Gunnar Burman som är gatuingenjör vid Bjurholms kommun.

Området spärrades av

Med rädsla för att barn skulle vara och leka i närheten eller att någon annan person skulle ramla ner i hålet så drog kommunarbetare fram ett hjärnstaket och stängde in området. Sen placerades också en tung grusskopa över hela hålet så att det inte skulle vara en fara för någon.

– Nu måste vi ta hit experter som kan säga hur vi ska stabilisera hela området, säger Lars-Gunnar Burman.

Men törs vi stå här i närheten? Kanske hela området rasar?

– Nej, så illa är det inte, men vi törs inte ta några risker. Vi vet inte riktigt hur stort område som är underminerat. Själva hålet är väl cirka fyra-fem meter djupt och en och en halv meter brett, säger Lars-Gunnar Burman.

Måste åtgärdas snart

Trafikverket är inkallat för att råda hur kommunen ska agera framöver. Under tiden får Lars-Gunnar Burman och hans medhjälpare hålla koll på det lilla slukhålet som finns mitt i byn.

– Ja, vi ska hålla ögonen på det här så att ingenting händer. Men vi måste mycket snart åtgärda det som har hänt så att det inte blir ett jätteslukhål här och ett ännu större område rasar, säger Lars-Gunnar Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.