Foto: SVT

Slutgiltigt besked: Ingen moms på second hand

Uppdaterad
Publicerad

Ideell second hand-försäljning slipper att inkomstbeskattas och betala moms. Det står klart efter att regeringen beslutat om ett förtydligande i inkomstskattelagen.

– Vi går runt här och känner oss nästan på lyset och firar med tårta, säger Anna-Marja Hagner på Röda korsets second hand i Umeå.

Ideella organisationer slipper redovisa moms. Det står klart efter att EU-kommissionen beslutat att inte driva det så kallade överträdelseärendet vidare. Beslutet innebär även att ideell second hand-försäljning slipper att inkomstbeskattas och betala moms.

Skulle tvingas lägga ner

Riksdagen har beslutat om ett förtydligande i inkomstskattelagen gällande allmännyttiga föreningars försäljning av skänkta begagnade varor som finansieringskälla.

På Röda korset i Umeå flaggade man för drygt ett år sedan att man skulle lägga ner second hand-verksamheten när den skulle momsbelläggas. Det skulle helt enkelt inte går runt.

”Helt underbart”

Efter ett tag luckrades reglerna upp i väntan på beslut. Second hand-försäljning skulle fortfarande betala moms men skulle få tillbaka pengarna. Men nu är det klart med en långsiktig lösning.

– Idag har det slutgiltiga beskedet kommit, att riksdagen har beslutat att från och med årsskiftet är vi inte momspliktiga, säger en sprudlande glad Anna-Marja Hagner.

Hur firar ni?

– Vi går runt här och känner oss nästan på lyset, det är helt underbart, vi äter tårta och har kul, avslutar hon skrattandes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.