Smörbulten sprider sig längs kusterna

Uppdaterad
Publicerad

Dykare har upptäckt en omfattande ökning av svartmunnade smörbultar i Blekinge. Fisken, som kan göra stor skada på den biologiska mångfalden, observerades i Gdanskbukten i början av 1990-talet.

2008 upptäcktes den första gången i Sverige – i Karlskrona skärgård – och sedan dess har den spridit sig utmed kusterna i landet. Nu slår dykare larm, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

– I år har det varit en sån otrolig invasion att vi måste reagera. Den tar ju allt smått. Produktionen och tillväxten av abborre och gädda som har ägg och yngel lär försvinna sakta men säkert, säger Åke Jahnsson i Karlskrona dykarklubb till tidningen.

Fisken har en hög reproduktionstakt och anpassar sig lätt till nya miljöer. Forskning om möjliga åtgärder som kan stoppa fiskens framfart pågår vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.