Sofia får stipendium i form av en lånefiol. Foto: Håkan Lyktberg

Sofia belönas med dyrgrip

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Högstadius är ett fiollöfte från Umeå som nu får Sparbankstiftelsen Norrlands stipendium. Det består av en lånefiol som ska lyfta hennes spel.

Sofia Högstadius har spelat fiol sen hon var 3,5 år. Då för att brorsan gjorde det och musiken finns naturligt i familjen, både mamma och pappa jobbar med musik. Nu får hon som stipendium låna en fiol värd ungefär 150 000 kronor. Den är byggd i Italien av svensken Jens-Gösta Johansson och något helt annat än vad Sofia spelat på tidigare.

– Det är liksom lättheten som skiljer. Jag har bara provat spela på den i en kvart, men det går att spela både svagare och starkare på den, säger Sofia.

Hon blandar genrer friskt. Nu senast på Kulturnatta spelade hon med gruppen Winhill/Losehill. Tidigare i år var hon solist i en konsert av Mozart, dessutom blir det mycket folkmusik, både i Sverige och i andra länder.

Hoppar in

– Jag spelar det som behövs. Hoppar in i olika konstellationer. Jag har spelat mycket bulgarisk folkmusik för förra året bodde jag där, säger Sofia, som ett helt år studerade som Erasmus-student i Plovdiv.

Just nu pluggar Sofia i Göteborg med sikte på att bli fiollärare. Hon siktar på att leva med och av musiken. Men när Sofia gick på gymnasiet var det ingen självklarhet. 16 år gammal drabbades hon av en spelskada. På fyra år spelade hon inte en ton – det gjorde för ont.

– Det var väldigt mycket smärta. Efter gymnasiet var jag sjukskriven i två år. I efterhand har vänner berättat att de fick skära min mat i skolan, så ont hade jag, men jag har förträngt mycket, säger Sofia.

Vad fiolen vill

Efter de fyra åren kunde hon spela igen, men hon valde bort ett stillasittande liv i en orkester. Det skulle inte fungera. Folkmusiken däremot fungerar, och när Sofia blandar genrer kan hon också spela utan att ha ont. Sofia siktar nu vidare mot ett rikt och blandat musikliv -  och med den nya stipendiefiolen är det tänkt att spelet ska utvecklas ytterligare. Det handlar lite om vad den nya fiolen vill.

– Jag måste se hur det fungerar. Den kanske inte gillar folkmusik, då kanske jag måste spela den på min gamla fiol. Eller också gillar den folkmusik jättemycket, säger Sofia.

Hon konstaterar också att det blir svårt att skiljas från lånefiolen om tycke uppstår...

– Men jag har läst någonstans att det kan gå att köpa loss den, vi får se hur det blir, säger Sofia Högstadius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.