Foto: Ronny Lindström

Kraftig explosion i Frostkåge

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern omkom i dag när något detonerade i hans hus i västerbottniska Frostkåge.

Vid klockan 12:00 inkom ett larm till SOS om en explosion i Frostkåge, Skellefteå. Och strax innan 14:00 bekräftade polisen i Umeå att en man i 50-årsåldern omkommit till följd av explosionen.

Enligt polisen har den avlidne mannen haft tillstånd för och arbetat med förvaring och destruktion av explosiva varor i hemmet. Polisen betraktar händelsen som en olycka och har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Explosion i Frostkåge

Fler explosioner kan äga rum

Explosionen orsakade omfattande materiella skador på fastigheten. Fönsterrutor och bilrutor till bostäder och fordon som stått intill fastigheten har gått sönder. Polisen misstänker att ytteligare detonationer kan äga rum. Man har därför spärrat av ett område på omkring 350 meter runt fastigheten.

En bombgrupp från Stockholm är nu på väg upp för att sätta igång en undersökning och göra en riskbedömning av läget.

Därefter kommer polisen att ta ställning om avspärrningarna kan begränsas till den berörda fastigheten.

De som bor innanför avspärringarna kan i nuläget inte återvända till sina hem, utan är hänvisade till socialjouren som ordnar med plats för övernattning.

Fick inte köra hem

Stellan Holmström, boende i området var inte hemma när explosionen ägde rum, men var på väg till bostaden tillfälligt för att rasta sin hund. När han skulle svänga in på gatan i Frostkåge stoppades han.

– Jag fick information om att jag inte fick komma innanför avspärrningarna förrän en bombgrupp kommit hit och gjort sitt. Jag har också hört ryktesvägen att min bostad kan ha tagit lite styrk, säger Stellan Holmström till SVT Nyheter.

Mannen bodde med sin familj i huset. Ingen fler är rapporterad saknad och familjen ska vara underrättad om olyckans utgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Frostkåge

Mer i ämnet