Foto: SVT

Stadsfesten – rättegången avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot männen bakom Stadsfesten i Skellefteå. Åklagaren menar att miljonbelopp är tveksamt redovisade men har också tvingats lägga ned flera åtalspunkter under rättegången.

Det är helgen när Robyn står på Stadsfestens stora scen sommaren 2011 som miljonbelopp i entrebiljetter och ölförsäljning saknar kvitton och korrekt bokföring enligt åklagare Andreas Bogseth.

– Man har bokfört vissa händelser. Men det ska finnas verifikat som gör att skatteverket kan följa vad som hänt. Där har det brustit.

I slutpläderingen yrkar åklagaren på att de åtta männen ska dömas för försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott. Alla till villkorlig dom men två även till samhällstjänst i ett par månader.

Lagt ner åtalspunkter

Men åklagaren har tvingats backa och lagt ned flera åtalspunkter under rättegången.

– Det är inte strykt på några av punkterna att de ansvariga är skyldiga till de bristerna, säger åklagare Andreas Bogseth.

Något som fått de åtalades försvarare att ifrågasätta hela åtalet.

Nekar till brott

Samtliga åtalade nekar brott. Berättar i rätten om nya kassasystem och förändrade bokföringsrutiner just den där sommaren.

– Det som framkommit i rätten visar att åtalet inte borde ha väckts. Det mesta kunda ha lösts under skatterevisionen, säger advokat Christer Ärlestig.

Oklart med fortsatt stöd

Skellefteå kommun har genom åren hjälpt Stadsfesten med tjänster och bidrag. Trots att männen bakom Stadsfesten stod åtalade redan innan sommaren beslutade högsta politiska ledningen även i år att bidra med tjänster till ett värde av 400 000 kronor.

Hur det blir nästa gång är oklart.

– Vi får avvakta och se vad domen blir. Även om de blir fällda så kan domen komma att överklagas. Vi måste vänta tills den är helt fastslagen, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.