Arkivbild. Foto: SVT

Stallet – en farlig arbetsplats för unga

Uppdaterad
Publicerad

Stallmiljön behöver bli säkrare för unga som arbetar och vistas där. Ofta brister arbetsgivaren i att kartlägga risker och åtgärda dem. Det visar en inspektion från Arbetsmiljöverket.

Hur ser unga personers arbetsmiljö ut i stallmiljöer som ridskolor och på naturbruksgymnasier? Säkerheten och arbetsmiljön för unga i åldern 13-18 år har varit fokus i Arbetsmiljöverkets granskning .

Inspektionsinsatsen visar att många stall och andra arbetsplatser där unga arbetar saknar ett förebyggande arbetsmiljöarbete.

– Stall är en riskfylld miljö. Där finns både stora och starka djur, farliga maskiner och det förekommer många tunga lyft. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tar ett helhetsgrepp om vilka risker som finns och åtgärdar dem innan något händer, säger Hans Jansson, vid Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Ställer krav

Arbetsmiljöverket har ställt ett antal krav på att det saknats särskild riskbedömning av minderårigas arbetsmiljö. Praoelever och unga semestervikarier är exempel på minderåriga som kan arbeta i stall.

– När unga och oerfarna personer arbetar i stallet krävs att arbetsgivaren ser till att han eller hon får en ordentlig introduktion i hur djuren ska hanteras på ett säkert sätt, och hur andra typer av risker i stallet ska undvikas, säger Hans Jansson.

Första hjälpen och krisstöd

Myndigheten har även ställt krav på att arbetsgivarna ska ha beredskap för första hjälpen och krisstöd, att det saknats ergonomiska riskbedömningar när det gäller tunga lyft, bristande maskinsäkerhet och risker för fallolyckor.

– Att stallmiljön är så säker och trygg som möjligt vinner alla på som rör sig i där, både unga och vuxna, och såväl anställda som ideellt arbetande, säger Hans Jansson.

Ny inspektion

Behoven i hästnäringen bedöms som så stora att Arbetsmiljöverket under nästa år kommer att starta en ordinarie inspektionsinsats inom området. Projektet kommer att pågå under två år och cirka 600 arbetsgivare kommer att inspekteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.