Foto: SVT

Stanna eller flytta?

Uppdaterad
Publicerad

Stanna i Skellefteå, eller flytta där ifrån? Den dialogen hölls idag när Västerbottensteaterns ungdomsgrupp besökte Anderstorpsskolans gymnasieungdomar.

Det är gruppen Unghästen som håller en interaktiv föreläsning under två dagar, med start idag. Tanken är att eleverna ska få tycka till; vad är bra, och vad kan bli bättre när det gäller Skellefteå?

– Ungdomarna är ju vår framtid, säger Malin Lundqvist, verksamhetschef för Unghästen, som tillsammans med gäster arrangerar föreläsningen.

Genom att göra en plus- och en minuslista kunde tredjeårseleverna få fram vad som är bra, och mindre bra, med Skellefteå. Sedan fick de ställa frågor till kommunalrådet Lorents Burman, kommunchefen Kristina Sundin Jonsson och företagaren Sofia Andersson Lundberg.

Improviserade synpunkter

På pluslistan fanns bland annat den vackra naturen och tryggheten. Desto sämre tyckte eleverna om lokaltrafiken och ungdomsarbetslösheten.

Unghästens skådespelare iscensatte hela listan, och gjorde en form av teater som innehöll alla synpunkter, både positivt och negativt. Framträdandet var improviserat, humoristiskt och fyndigt.

Kärleken lockar

En av eleverna, Maja Öberg, tror att hon kommer att flytta söderut efter skolan – mest på grund av kärleken.

– Stockholm eller Göteborg vore ganska coolt... att prova på lite storstad.

Jesper Johansson däremot, vill stanna i Skellefteå, så länge han hittar ett jobb.

– Blir det inte så, då vill jag nog vidga vyerna och åka någonstans, säger han.

Vill förändra

Verksamhetschefen Malin Lundqvist vill förändra ungdomars inställning till var de bor.

– Det ska vara coolt att vara kvar i Skellefteå, det ska vara coolt att flytta här i från och det ska vara coolt att komma tillbaka, säger hon.

Kommunchefen Kristina Sundin Jonsson uppskattade evenemanget väldigt mycket:

– Än är det bara måndag. men jag tror att det här blir det roligaste jag har gjort denna vecka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.