Foto: SVT

Stekenjokkprojektet blir regeringsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland förordar rennäring framför gruva.

På själva kalfjället i Stekenjokk bröts under ett tiotal år koppar och zink i en underjordisk gruva. Den gruvan vill bolaget Vilhelmina mineral öppna igen.

– Priserna på metaller har sjunkit under det senaste året, men är fortfarande tillräckligt höga för att en brytning ska bli lönsam. En ny gruva får betydligt bättre lönsamhet än på 70 – och 80-talen, säger Peter Hjorth, styrelseordförande i företaget Vilhelmina mineral.

Har uppförsbacke

Peter Hjorth har en brant uppförsbacke när han ska övertyga Bergsstaten om att en gruva är ett starkare riksintresse än rennäringen. En gruva mitt i renarnas sommarbete innebär störningar. Peter Hjorth tror på samexistens.

– Men är det samexistens när det ena företaget tvingas till nedskärningar? Vilhelmina södra sameby måste minska sitt renantal om en gruva öppnar igen, säger Jenny Wik-Karlsson, jurist på Svenska Samernas Riksförbund.

Jobb hägrar

För kommunerna Vilhelmina och Strömsund hägrar hundratals industrijobb.

Peter Hjorth räknar med en investering på 600 – 800 miljoner kronor. Därefter skapas 150 gruvjobb och 450 – 600 indirekta arbetstillfällen.

– En gruvöppning i Stekenjokk är vad vår kommun behöver. Efter nedläggningen av SCA:s sågverk har arbetslösheten stigit ännu mer, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S) i Vilhelmina.

Värnar rennäring

Men för länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland väger ändå rennäringen tyngre.

”Betydelsen av nya arbetstillfällen i Västerbottens inland kan knappast överdrivas, men sammantaget är Stekenjokkområdet ett av de absolut viktigaste kärnområdena för rennäring i Västerbotten”, skriver länsstyrelsen i sitt yttrande till bergsstaten.

I 147 fall har bergsstaten hittills aldrig gått emot vad en länsstyrelse sagt när det gäller bearbetningskoncessioner.

– Men skulle bergsstaten säga nej, kommer Vilhelmina mineral att överklaga till regeringen, säger Peter Hjorth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.