Foto: TT

Stor brist på behöriga lärare

Publicerad

Var femte lärare i länets grundskolor saknar lärarlegitimation. Hos speciallärarna är siffran högre – varannan saknar legitimation.

Andelen behöriga lärare i grundskolan och gymnasieskolan har ökat med drygt nio procentenheter sedan i februari. Trots det är fortfarande mer än var femte lärare obehörig, enligt Skolverkets nya statistik.

Bryter man ner det på ämnen så är bristen störst bland tekniklärarna. Där är inte ens varannan legitimerad. Bäst är franskalärarna – åtta av tio har legitimation.

Tio tusen nya legitimationer

Skolverket arbetar för högtryck med legitimationerna, men menar att bristen på behöriga lärare inte bara hänger samman med legitimationerna.

– Under hösten har vi legitimerat cirka 10 000 lärare som idag har ansökt om legitimation. Vi tror att det endast kommer att påverka bristen på behöriga lärare marginellt, säger Zara Warglo, chef på Skolverkets enhet för professionsutveckling i ett pressmeddelande.

Vill locka unga

I juni presenterade Skolverket en prognos som visar att det finns ett behov av att rekrytera 70 000 nya lärare de närmste fem åren.

– Vi vill se en kraftsamling för att locka tillbaka behöriga lärare till skolan och få unga att vilja bli lärare. Vi vill också se nya och snabbare vägar in i läraryrket och utbildningar som kan ge obehöriga lärare behörighet, säger Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.