Stora skillnader i elpris över landet

Uppdaterad
Publicerad

Norrlänningarna är vinnare när elpriset fortsätter att vara lågt. Det kommer det också att vara de närmaste åren. I Norrland, men inte i södra Sverige.

Det var inte kul att läsa elräkningen i Skåne i förra veckan. Elpriserna var då betydligt högre än i norr, dubbelt ibland tredubbelt så höga. Den här veckan var det ovanligt stora skillnader. Och det är bara en försmak av vad som väntar.

– Priset i norra Sverige kommer att vara betydligt lägre än i södra Sverige. Det är inte bara de närmaste åren det handlar om utan kanske 10 år framåt i tiden säger Jan Strömbergsson, analytiker vid Skellefteå Kraft AB.

Brist på elledningar

– Bristen på elledningar gör att mycket av elen inte kan föras vidare söderut från Norrland. All el kan inte utnyttjas här uppe. Det finns en kapacitet att producera mer, upp till två kärnkraftsreaktorer mer el skulle kunna produceras i Norrland, säger Jan Strömbergsson.

Sverige är idag uppdelat i fyra elområden med överskott av el i norr och underskott i söder. För en villaägare i Skåne kan det betyda 1000-2000 kr dyrare el per år än i norr. I framtiden kan det alltså bli betydligt dyrare el i söder.

Elkraftsparadis i norr

Även Energimarknadsinspektionen har i utvärderingar av elmarknadsområdena konstaterat att det finns prisskillnader och att de kan komma att växa. Stängs också som planerat fyra svenska kärnkraftsreaktorer, ja då handlar det om en dramatisk prisuppgång i söder. Medan elpriset går upp i söder utvecklas Norrland alltmer till ett elkraftsparadis för konsumenter och företag.

– Man ser ju att vi har stort intresse från företagen för att investera där det finns mycket energi. Datorhallar, stabilt och kallt klimat, billiga elpriser lockar, menar Jan Strömbergsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.