Stora utmaningar väntar landstingen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingen i Sverige står inför ett allvarligt läge, med kostnadsökningar som är större än intäkterna. Det menar SKL i sin Ekonomirapport. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) menar att en storregion är lösningen.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, står de svenska landstingen inför stora utmaningar de kommande åren med äldre befolkning, dyrare vård och ökade personalkostnader.

Många landsting försöker öka intäkterna med höjd skatt och i Västerbotten planeras en höjning med 50 öre 2017. Men skattehöjningar är ingen långsiktig lösning menar SKL.

– Fram till 2019 ser vi skattehöjningar på upp mot två kronor i kommuner och landsting. Det är naturligtvis inte rimligt, man måste hitta andra metoder, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på SKL.

Storregioner

SKL tänker sig bland annat lösningar med ny digital hälsoteknik och en organisation där ordinarie personal är mer effektiv och flexibel. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) håller delvis med om att landstingen står inför stora utmaningar. Men han menar att lösningen för Västerbotten och andra små landsting är större regioner, gärna redan till nästa mandatperiod.

– Vi skulle minska administrationen och klara utmaningar bättre om vi gemensamt strukturerade sjukvården. Och då tror jag inte att vi skulle behöva lägga ner enheter, utan titta på var saker och ting ska göras, säger han.

Färre hyrläkare

Enligt SKL är inte stafettläkarna den största kostnadsbiten när det gäller personalkostnader. I ekonomirapporten pekar man istället på att den yngre generationen vårdpersonal inte vill jobba utanför vanliga ”kontorstider”, med dyra övertidslösningar som följd.

SKL föreslår att man framöver kanske ska organisera personalen på ett annat sätt, så att personal jobbar när behovet finns. Men i Västerbotten identifierar Peter Olofsson inhyrd personal som en stor kostnad som landstinget måste komma till rätta med.

– Det är ingen bra metod att lösa framtidens vård med hyrpersonal, säger Peter Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.