Norra Sytertoppen är Västerbottens högsta berg och ligger i bergsmassivet Södra Storfjället. Foto: SVT

Kritiskt för bortkomna klättrare

Uppdaterad
Publicerad

De två unga män som fastnat på fjället har fått både snö och blåst under natten. Polisen bedömer att situationen är kritisk.

Männen tog sig upp någonstans på Syterfjället och fastnade på torsdagsmorgonen. De vet själva inte var de är någonstans. Under hela torsdagen sökte polis och fjällräddning efter männen i tidvis dåligt väder. Ingen av männen är skadad och de kunde själva larma med mobiltelefon, men batterierna tog slut under dagen. Ett 20-tal fjällräddare från hela västerbottniska fjällvärlden är inblandade i sökandet.

– Under torsdagskvällen kom det en nysnö, är de dåligt klädda kommer det att bli kallt, säger fjällräddaren Johan af Ekenstam.

Dramat på Sytertoppen

– Under natten har det varit minusgrader och hård vind, 14 m/s, säger Per-Erik Åberg, meterolog SVT.

Sämre väder på gång

Räddningsinsatsen återupptogs redan klockan sex på fredagsmorgonen.

– Det är sämre väder på väg in så vi vill komma igång så tidigt som möjligt, säger Dan Andersson, vaktahavande befäl vid polisen.

Helikoptern kunde inte lyfta

Helikoptern från Östersund har inte kunnat lyfta och därför måste nu alpina gruppen från Östersund bila upp. Alpina gruppen är på väg för att avlösa klättrare som övernattat på fjällen.

– Vi har inte hunnit så lång i sökandet. Det är dålig sikt men vinden har mojnat och det är nysnö. Vi har vissa begränsningar i flygningen på grund av vädret, säger fjällräddaren Johan af Ekenstam.

Kritiskt för de försvunna

Jan Andersson, polisen i Tärnaby bedömer att situationen för de två är kritisk. De var ute en natt innan de larmade fjällräddningen på torsdagsmorgonen. Nu har de tvingats till ytterligare en övernattning.

Omständigheterna är svåra på grund av väderleken, låg temperatur och snöblandat regn.

Jan Andersson, är en av de organiserar sökandet, han säger att sökandet måste ske till fots.

– De var uppe och flög en del på morgonen men har varit tvungna att avbryta då det är väldigt låga moln

Mat och värme viktigt

Johan af Ekenstam är en av de som leder sökandet från Syterstugan en bit från Sytertopparna. De kan flyga ut räddningsfolk därifrån, men kan inte flyga nära topparna för att eventuellt sikta de försvunna.

– Förutsättningarna för de försvunna kan vara bra om de håller värmen och har mat då kan de klara sig två dygn till. Vi hoppas att de inte rör på sig utan sitter stilla där de nu är fast. Det är brant terräng och nysnö. Risken är att läget förvärras om de börjar vandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Sytertoppen

Mer i ämnet