Foto: Jan Färingö/SVT.

Tränar med hjälp av teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Som döv är det svårt att gå på vanliga gruppträningspass. I helgen hölls en inspirationsdag för teckenspråkiga på IKSU i Umeå. Cykling, yoga och gym varvades med föreläsningar.

– Samhället saknar kunskap och tänker inte på vad det kan finnas för hinder för oss döva, säger Agneta Jatko, som testade på teckenpasset.

I vanliga fall pumpar technomusiken på maxvolym när det är gympass på Iksu och gruppträningsinstruktören mässar på deltagarna. Men när det är teckenpass är det helt tyst och lugnt i lokalen.

Måste synas

Instruktören Therese Lindgren fungerar som en visuell högtalare för dom som inte kan höra. Hon pluggar teckenspråk och samtidigt som hon jobbar som gruppträningsinstruktör på IKSU.

– I vanliga fall kan jag kommunicera med rösten och alla hör mig. Nu måste jag se till att synas, jag måste få allas ögon på mig, säger Lindgren.

Genom inspirationsdagen hoppas Therese kunna öka kunskapen om teckenspråkiga och på så sätt bidra till ökad gemenskap och tillgänglighet. Som döv är det inte lätt att gå på ett gympass för hörande.

– Personer med hörselnedsättningen måste hela tiden tala om vilka hinder som finns. Därför är det bra med mer information, säger Agneta Jatko.

Kan beställa tolk

– Om man går på gruppträning, då är det ofta en hörande instruktör som pratar. Man kan beställa tolk, men om man inte gjort det är det viktigt att instruktören visar med kroppen, säger Agneta Jatko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.