Foto: TT

Svenska ungdomar flyttar tidigast

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ungdomarna flyttar hemifrån i allt tidigare ålder – faktiskt tidigast i Europa.

I Sverige är kvinnor i genomsnitt 19,3 år och män 19,9 år gamla – i genomsnitt 19,6 år – när de flyttar hemifrån. Det ger svenskarna en tätposition i Europa – framför allt om man jämför med Kroatien (33,7) och Slovakien (32,1), skriver europaportalen.se.

Jämfört med 2011 har svenska ungdomar dessutom blivit yngre när de lämnar föräldrahemmet. Då var kvinnorna i snitt 20,7 år och männen 21,6 år gamla när de skaffade en egen bostad.

Högskola en förklaring

Av den omdebatterade svenska bostadsbristen för unga syns inga tydliga spår i den färska statistiken.

– Jag blev lite förvånad över siffrorna. Men det har börjat dyka upp riktade satsningar från bland annat bostadsbolag, säger Cecilia Enström Öst, bostadsforskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Dessutom bor inte alla svenska ungdomar i storstäderna, där bostadsmarknaden är betydligt mer besvärlig än på mindre orter. I Sverige sker också första flytten ofta i samband med att man söker sig till högre utbildning, vilket inte sällan är på annan ort än där man har växt upp.

– Alla läser ju på högskola i dag, om man ska generalisera och jämför med att titta bakåt i tiden, säger Cecilia Enström Öst.

Inte kräsna

Studenter är också i hög utsträckning inte särskilt kräsna vad det gäller bostadens storlek eller standard.

– Jag har tittat på hur viktig bostadens beskaffenhet är. När man vill utbilda sig är det enda som är viktigt att man kan få en bostad, vilken som helst. Den kan vara både liten och enkel, säger Cecilia Enström Öst.

I Eurostat-statistiken är kvinnor genomgående – i alla EU-länder – yngre än män när de flyttar hemifrån. Den minsta skillnaden mellan könen återfinns i Sverige. Störst är skillnaden i Rumänien och Bulgarien, där männen bor hemma 4,5 år längre än kvinnorna.

Då flyttar man hemifrån

Sverige: 19,6 år

Danmark: 21,0 år

Finland: 21,9 år

Nederländerna: 23,5 år

Frankrike: 23,6 år

Tyskland: 23,9 år

Storbritannien: 24,1 år

Estland: 24,3 år

Lettland: 24,5 år

Belgien: 24,9 år

Österrike: 25,4 år

Irland: 25,6 år

Litauen: 25,9 år

Luxemburg: 26,4 år

Tjeckien: 26,7 år

Cypern: 27,8 år

Ungern: 27,8 år

Polen: 28,2 år

Rumänien: 28,5 år

Slovenien: 28,8 år

Spanien: 28,9 år

Portugal: 29,0 år

Bulgarien: 29,1 år

Grekland: 29,3 år

Italien: 29,9 år

Malta: 30,1 år

Slovakien: 30,7 år

Kroatien: 31,9 år

Källa: Eurostat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.