Foto: SVT.

Sylvass sprängsten skär sönder däck

Uppdaterad
Publicerad

Vid vägbygget mellan Robertsfors och Gumboda används sylvass sprängsten som förstärkningsmaterial. Det här innebär stora problem för de som bor längs vägen.

Det rasslar ordentligt när lastbilen lyfter på flaket och tippar av tonvis med sylvassa sprängstenar som ska förstärka vägen mellan Robertsfors och Gumboda.

Enligt Trafikverket pågår ett tjugotal vägförbättringar i länet under sommaren. På vissa håll görs vägen om helt och hållet. Som förstärkningsmaterial används just stora vassa stenar som är krossat från bergmaterial och det är dem stenarna som orsakar punkteringar. Och nu är byborna som bor längs sträckan trötta på att ständigt ha bilen på reparation på gummiverkstaden.

– Vi har försökt köra andra vägar men jag har ändå fått fem punkteringar på min bil under den här tiden, säger Mats Edman som bor i Granån.

20-30 punkteringar

Edman räknar upp flera av byborna som också fått punktering på sin bil efter att ha kört på krossmaterialet.

– Det handlar om en tjugo kanske trettio stycken punkteringar och då överdriver jag inte, säger  han.

Daniel Lambertsson är platschef vid Svevia som är den entreprenör som utför vägbygget. Han säger att det är beklagansvärt när det blir punkteringar. Men han ifrågasätter om alla punkteringarna beror på vägbygget.

På Trafikverkets hemsida finns också möjlighet att ansöka om ersättning men beviskraven på bilisterna är stora och det är svårt att få betalt för punkteringar.

Uppgivet

Under tiden kämpar byborna i Gumboda, Granån och Jomark vidare för att ta sig till och från jobbet.

– Ja vad ska man säga. Vägen behövde en upprustning och jag gillar att vägen blir omgjord men jag tycker inte om att vara tvungen att köra på det här krossmaterialet som skär sönder däcken, säger Mats Edman.

Men ni som bor efter den här vägen kanske måste stå ut med det här tills reparationsjobbet är utfört?

– Ja, vad har jag för val? Jag ska ju hem, suckar Mats Edman lite uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.