Foto: Mikael Marklund/SVT

Vill ta frågan om deponi till politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en deponi för sulfidjord på Loftberget i Skellefteå har vållat en del protester.

Boende i området nedanför den planerade deponin befarar bland annat att vattnet i brunnar och vid badplatsen Falkträsket ska försuras. Nu planerar de boende att ta saken till politikerna.

På tisdagen anordnade Skellefteå kommun en informationsträff och rundvandring för de boende, i området där deponin planeras. Men oron stillades inte i och med det.

– Tvärtom. De försökte lugna oss, men samtidigt när vi trycker dem på pulsen förstår vi att det kommer bli jättestort, säger Mikael Marklund, boende i området, och dessutom kemilärare.

Brukar läggas lågt

Enligt Mikael Marklund, är det vanliga att placera den här typen av deponier lågt, i exempelvis en myr. Kommunen planerar att ha flera typer av avfall på platsen, desstuom spränger man i berget. Kombinationen av flera verksamheter ökar risken att något går snett, befarar Mikael Marklund.

Nu planerar man att ta frågan till politikerna, eftersom tjänstemännen enligt Marklund verkar ha drivit saken själva.

– Man bygger först och och informerar sedan, och då blir det svårare att stoppa. De säger att vi ska vänta till dess att Länsstyrelsen sagt sitt, men det är rent åt skogen. Vi kommer antagligen att kontakta politiker i frågan, det här har blivit ett tjänstemannaärende som drivs som principsak, säger Mikael Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.