Tifogäng med tigerränder

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå AIK visade mästarklass i den första semifinalen mot Linköping. Något annat som imponerade i den fullsatta ishockeyarenan – det var tifot...

– Jag målar en tiger. Och en tifotiger ska se lite arg ut, säger Moa Sundqvist, en i tifogänget.

Tifo kommer från italienskans tifosi -  supporters som koreograferar sina sympatier för ett fotbollslag med banderoller och sång. I Skellefteå handlar det om kärleken till ett hockeylag.

– Jag gillar att måla, och jag gillar Skellefteå AIK, så det är en kombo, säger Moa.

Hög sekretess

På golvet i en nedlagd fabrik ligger en jättelik banderoll. Den ska täcka en hel kortsida på västra ståplatsläktaren och vara klar inför Skellefteå AIK:s semifinalserie mot Linköping. Arbetet är omgärdat av hög sekretess.

– Vi är ett kompisgäng på 10 – 12 personer som lagt ner minst 400 timmar på att klippa och måla. Brainstormandet dessutom i oräkneliga timmar, säger arkitekten bakom verket – Jonas Lundqvist – och skakar på huvudet. 

Hyllar gamla spelare

Tifogänget i Skellefteå opererar inom supporterklubben North Powers ram och spinner ofta sina budskap på historiska trådar, som mött stark respons. Allhelgonahelgen 2102 hyllades de fallna hjältarna Göte Almqvist, Acka Andersson, Garvis Määttä och Hasse Svedberg i kolossalformat. Till slutspelet 2013 avbildades lagkaptenerna från Hardy Nilsson och framåt i tiden med autentiska tröjnummer.

Historien ska återges korrekt in i minsta detalj.

– Nördfaktorn? Du, den är kvadriljonisk... säger Jonas Lundqvist.

Lever i tre minuter

En annan viktig del av själva verket är överraskningseffekten – hur tifot ska tas emot av publiken i en fullsatt arena.

Kvällen innan match har tifogänget fått rigga den hoprullade banderollen i flera linor som trätts över en takbalk, apterade för flasshissning några minuter innan nedsläpp. Under stämningshöjande musik hissas det svartagula täckelset över hela läktarsektionen.

I tre minuter lever tifot – som tagit tio arbetsveckor att tillverka – sitt liv.

– Tre minuter. Sedan är det färdiggjort. Det är en del av hela grejen, förtydligar Jonas Lundqvist.

”Hoppas det spelar roll”

En hyllning till matchdräktens tigerränder med de mästareskapsvinnande årtalen 1978, 2013 och 2014 på strategiska platser. Moas rytande tigerhuvuden understryker budskapet av ett lag som tänkt vinna ett fjärde SM-guld inom kort.

– Vinner AIK guld tar jag åt mej hela äran... Nej jag skämtar bara. Men jag hoppas att det vi gör spelar roll, annars känns det ju meningslöst.. säger Moa Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.