Tornfalksungar gästar Gärdsmark

Uppdaterad
Publicerad

Christer Nyström och Eleonor Olofsson i Gärdsmark utanför Skellefteå har fått oväntade gäster; tornfalksungar bor på deras gård medan de lär sig flyga.

Plötsligt satt de där på altanen en kväll i förra veckan.

– Vi blev så engagerade att vi kom försent till ett 60-årskalas, berättar Christer Nyström som sedan dess ägnat en hel del tid till att försöka fånga rovfågelungarna på bild.

– Jag har aldrig varit med om någonting liknande och jag tror knappast jag kommer att få uppleva det här igen heller.

Hur tror du det kan komma sig att det blev så att de ramlade ner här?

– Vi reflekterade inte över det från början men har ju förstått att i det höga träd vi har här på tomten finns det ett bo längst upp. Förmodligen har de drattat ur boet eller så har mamman helt enkelt skickat ut dem.

En upplevelse

Men mamman har inte övergivit sina två ungar som fortfarande lever (de var fyra från början) utan kommer med mat med jämna mellanrum medan ungarna jobbar med att försöka lära sig flyga.

– De springer omkring, övar och skriker efter mat och vi ser ju att de flyger allt högre vartefter dagarna går, säger Christer Nyström som fått ett nytt fritidsintresse på kuppen.

Han har redan satt ihop ett antal filmklipp som du kan se här i inslaget.

– Det är få förunnat att få uppleva något sånt här, konstaterar fotografen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.