Foto: SVT/arkiv

Tungt politikeravhopp skapar ovisshet i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska läget i Vilhelmina är osäkert från och med idag. Detta sedan Bengt Bergsten beslutat att avsäga sig sina politiska uppdrag efter dagens möten. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har därmed inte längre majoritet i kommunfullmäktige.

Bengt Bersten valdes in i kommunfullmäktige för det lokala partiet Politiskt alternativ och utsågs också till ledamot i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott efter senaste valet. Men han valde att lämna partiet och har suttit kvar som ”politisk vilde”. Han valde att samarbeta med socialdemokraterna och vänsterpartiet och säkrade därmed en knapp majoritet i kommunfullmäktige för denna allians.

Därför lämnar han

Idag meddelar Bergsten att han kommer att lämna sina politiska upprdag efter dagens möten i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. SVT Nyheter Västerbotten har talat med Bergsten som bekräftar att han avgår.

– Jag har bestämt mig för att flytta närmre mina barnbarn och lämnar därför Vilhelmina och politiken i vår, säger han som i dag informerat de lokala politikerna i såväl kommunfullmäktige som i kommunstyrelsen att han lämnar sina uppdrag i april.

Bergsten är medveten om att det får konsekvenser då han haft lite av en vågmästarroll i kommunen sedan han för ett och ett halvt år sen lämnade Politiskt Alternativ.

– Jag väljer att lämna nu för att de som ska efterträda mig ska få möjlighet att sätta sig in i lugn och ro.

Kommunalrådet befarar splittring

Bengt Bergsten vill inte kommentera vilka konsekvenser hans avhopp får för Vilhelmina kommun.

– Jag lämnar i alla fall en kommun med ett ovanligt bra samarbetsklimat. Jag har självklart övervägt om jag skulle fortsätta mina politiska uppdrag på distans men det kändes inte rätt och därför lämnar jag.

Kommunalrådet Åke Nilsson (S) vet ännu inte vilka konsekvenser den förändrade majoriteten i fullmäktige kommer att få.

– Vi har jobbat hårt för att hitta samförstånd, men det kan komma frågor där det blir splittring i kommunfullmäktige. Till exempel om det kommer nya beslut om besparingar i verksamheter, säger Nilsson och fortsätter:

– Men vi vet inte ännu vad detta kommer att innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.