Foto: TT

Tungt beväpnad polis i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Flera tungt beväpnade poliser har synts i de centrala delarna av Umeå. Enligt polisens presstalesperson Peder Jonsson undersöker man ett tips som inkommit under morgonen.

Polisen ska under morgonen ha fått in ett tips av en privatperson som ska ha sett en person röra sig på stan med ett vapenliknande föremål.

Flera patruller rörde sig i Umeås centrum för att undersöka tipset, men insatsen avslutades strax efter 09:00.

Militärklädd man

”Polisen i Umeå har kontrollerat ett tips från allmänheten under morgonen. Tipset gällde att det har varit synlig en militärklädd man som var bar på något föremål som liknade ett gevär.” Så skrev vakthavande befäl Tomas Wretling bland annat på polisens hemsida.

– Vi undersöker om det här tipset har någon substans i nuläget. Exakt hur många patruller som rör sig ute vet jag inte, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson.

Sågs på Vasaplan

Polisen hade inget mer än vittnesuppgifter att gå på. Mannen ska ha gått från Vasaplan i rikting mot Norrlandsoperan vid 07-tiden under morgnen.

I och med att tipset gällde en beväpnad man var patrullerna utrustade med förstärkningsvapen och västar.

– Vi måste vara noggranna och kolla upp vad det gäller när det kommer ett sådant här tips. Man har tittat igenom området, men inte hittat något som stämmer överrens med tipset.

Ingen koppling till Röbäck

Polisen genomförde en liknande insats igår på Röbäck, finns det någon koppling?

– Nej, säger Peder Jonsson.

Om inget fler tips kommer in till polisen kommer ärendet att läggas på is.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.