Foto: TT

Två fristående förskolor till Umeå

Publicerad

För- och grundskolenämnden i Umeå beslutade på torsdagen att tillåta friskolorna Sandalen och Pratbubblan starta verksamhet på Haga respektive Tomtebo. I båda områden finns behov av förskoleplatser, men vissa krav kommer med godkännandet.

För Sandalens del måste verksamheten starta mellan september 2015 och februari 2016, för att godkännandet ska gälla. Sandalen bedrivs idag som öppen förskola av Svenska Kyrkan, men kommer att bygga ut sina lokaler.

Förskolan beräknas ha verksamhet för som mest 24 barn.

På Tomtebo beräknas Pratbubblan AB starta verksamhet för uppemot 40 barn. Verksamheten måste starta före augusti 2017 för att godkännandet ska gälla.

Båda förskolor kommer ingå i kommunens kösystem.

– Behovet av förskoleplatser börjar nu plana ut enligt prognos men på Haga och Tomtebo/Tavleliden finns behov av fler platser nära hemmen, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.