Foto: SVT

Tvingas lägga av med fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Knäskador gör att många elitspelare måste sluta – värst är det för damlagen. 23-årige Ellinor Andersson i Umeå Södra tvingas sluta på grund av artros.

Det var deppigt på Umeå Södras måndagsträning. Mittfältaren Ellinor Andersson hade strax innan berättat att hon måste sluta spela med laget. Efter en korsbandsskada och senare en meniskskada har hon nu fått artros. Ett broskproblem som främst drabbar äldre.

– Jag berättade det för en halvtimme sedan. Det var lite nervöst. Man blir känslosam, men det gick bra. Alla förstod, säger Ellinor Andersson.

En spelare per säsong och lag drabbas

Det är inte ovanligt med knäskador inom elitfotbollen och det finns många teorier om orsakerna. Har kvinnor, som oftare drabbas, helt enkelt skörare knän? Och har det blivit värre sedan konstgräset infördes?

Det brukar vara minst en spelare per säsong och lag som drabbas, men just nu har Umeå Södra tre spelare. Och i Umeås mest framgångsrika damlag, damallsvenska UIK, är situationen precis lika illa. Tre spelare är korsbandsskadade.

– Framförallt är det ju tråkigt för de spelare som drabbas av de här knäskadare, men vi tappar ju spelar i truppen också så det är tråkigt på det sättet också, säger UIK:s tränare Torbjörn Nordström.

– Inom damfotbollen finns det ett stort problem, men det är också ett stort problem att vi inte har resurser att jobba förebyggande. Det finns bara resurser att ta hand om ett problem när det väl har skett, säger Anna Lindström, fysioterapeut åt UIK.

”Kommer att bli tomt”

För Ellinor Andersson är det osäkert om det blir spel på elitnivå igen. Just nu koncentrerar hon sig på att inte ha ont i vardagslivet och funderar på vad hon ska ersätta fotbollen med.

– Det kommer att bli tomt och jag vet inte vad jag kommer att göra på kvällarna, även om jag kommer att träna själv blir det inte riktigt samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.