Foto: SVT

Umeå bäst i Europa

Publicerad

Umeå universitet rankas som nummer ett i Europa bland utbytesstudenter. Hjälpsamhet och goda språkkunskaper är exempel på saker som blivit uppskattade. Enkäten är besvarad av 144 000 studenter, som tillsammans har gett Umeå det bästa snittbetyget.

Kanadensaren Rob McCuaig håller med om att Umeåborna är duktiga på engelska.

– Från ett engelsk perspektiv blev jag väldigt, väldigt överraskad över hur bra det var, och jag trodde definitivt att det skulle vara svårare att kommunicera. Nivån som de flesta svenskar har, på engelskan, är väldigt hög, säger han.

Har du lärt dig svenska?

– Inte ett ord! Jag har varit här i två terminer, men alla vill öva sin engelska med mig, och när jag har försökt prata svenska så har folk gjort narr av mig, säger han och skrattar.

Mer avslappnat

I Buddygruppen, där svenska och utländska studenter hittar på saker tillsammans, är också Verena Ettlinger från Tyskland med. Hon tycker, till skillnad från Rob McCuaig att det är stora skillnader mellan att plugga hemma och i Umeå.

– För att vara ärlig så är det mycket mer avslappnat och enkelt att plugga här jämfört med i Tyskland. Det är inte samma press, här läser jag bara en eller två kurser på samma gång, säger hon.

Christina Merkei kommer från Grekland och är inte förvånad över Umeås toppresultat.

– Jag tror verkligen att internationella studenter som är här är väldigt nöjda, och jag är väldigt nöjd. Det känns som att alla har väldigt roligt här, och att plugga, samtidigt som man har roligt, tycker jag är en bra kombination, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.