Foto: Privat/SVT.

Umeåpar klart för vigsel i iskyrkan

Publicerad

Nu är ett par utvalda för en unik vigsel i iskyrkan under Wilhelmina Winter Weekend.

– Vi har haft en första kontakt med dem och nu väntar en del formalia för att få ordning på allt, säger prästen Ronny Thellbro vid Vilhelmina församling.

Det var först till kvarn som gällde även i år. Totalt hörde 5 par av sig och var intresserade.

– Vi genomför i regel en vigsel, men skulle det vara något par som är väldigt angelägna att gifta sig så är det inte omöjligt att hinna med under dagen, säger Ronny Thellbro.

Överraskning från blivande maken

Det blev paret Eva Danielsson och Jörgen Mårtensson, boende utanför Umeå, som tingade kyrkan först. Det hela var en överraskning från Jörgens sida.

– Vi har pratat och bestämt att vi vill gifta oss. Men sedan ansökte Jörgen i smyg, så det blev en överraskning, säger Eva Danielsson.

Hur kändes det när det stod klart att ni var föst?

– Man blev nervös, man är glad och det speciellt att viga sig iskyrkan, den står ju inte där jämt, säger hon.

Rötter i inlandet

Både Eva och Jörgen har kopplingar till Vilhelmina. Båda har släktingar på orten och de läste på gymnasiet som unga. Ursprungligen kommer Eva från Åsele och Jörgen från Fredrika.

Vad är det som lockar till ett isbröllop tror du?

– Det är själva miljön som är exotisk och som lockar. Det är fascinerande, roligt och spännande. Man söker något som är annorlunda men samtidigt värdigt och vackert, säger Ronny Thellbro.

Fakta om iskyrkan

Svenska kyrkan och Lions Club har sedan 2012 tillsammans med lokala finansiärer byggt upp iskyrkan. 

Isen till kyrkan tas från Siksjön, arbetet med isen utförs av Siksjönäs byaförening och fraktas av fordonsprogrammet på Malgomajskolan in till Vilhelmina.

Kyrkan byggs så fort vädret tillåter och rivs då snösmältningen blir för påtaglig. Målgruppen är hela samhället, då allt ifrån förskoleklasser till vuxna människor kan skapa iskonst runt kyrkan eller bara besöka den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.