Fick blodad tand på brottningsläger

Uppdaterad
Publicerad

Junior– och ungdomseliten i brottning genomförde ett intensivt träningsläger i Umeå nu i helgen.

Det var ett 60-tal ungdomar från de tre nordligaste länen som deltog.

Förutom träning i smidighet och styrka fick brottarna – både herrar och damer – gå flera tuffa matchpass.

Elin Spegel från Råneå var en av dem. Efter sin match var hon svettig, andfådd och lite blodig på överläppen.

– Ja, det är sånt som händer i stridens hetta. Vi har i alla fall väldigt kul här på lägret. Duktiga tränare som lär oss en hel del nya grepp, säger hon.

”Ska satsa stenhårt”

Tilda Tärnklev från Umeå brottarklubb är en av de mest talangfulla i sin viktklass.

– Jag satsar nu på Junior–SM, men också Senior–SM. Sedan ska jag satsa stenhårt så långt jag kan gå. Jag älskar den här sporten, säger hon och skrattar.

– Från de här tre nordligaste länen finns en hel del talangfulla brottare och jag skulle inte bli förvånad om de dyker upp i OS-sammanhang framöver, säger tränaren Sofia Cederqvist från Gällivare.

”Brorsan är starkare”

Det är svettigt och lite tungt i luften i brottningslokalen i Gammliahallen. Ungdomarna kör ordentlig uppvärmning innan de matchas mot varandra. 

Tvillingbröderna Gustav och Oskar Månsson från Stöcke, utanför Umeå, har tidigare nått stora framgångar på olika tävlingar. De står och hejar på varandra när matcherna går.

– Ja brorsan, Oskar, är litte biffigare och starkare än vad jag är men han blir lite förutsägbar. Jag känner direkt i hans nypor när han förbereder ett kast och då hinner jag parera, säger Gustav.

Flera ensamkommande tävlande

Flera av deltagarna på lägret nu i helgen är ensamkommande flyktingungdomar.  

– Intresset för brottning ökar mer och mer och inte minst bland de nyanlända. Alla kan var med, det är billigt och det är en allisdig och ypperlig träning, säger Mikael Dahl som är en av tränarna och ledare på lägret.

– Brottning handlar om styrka , snabbhet och smidighet och så måste man tänka hela tiden, det är som ett schackspel där det gäller att ligga steget före så man inte åker i mattan, säger Mikael Dahl och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.