Gästarbetare utnyttjas i svenska skogar. Foto: SVT

Utnyttjade skogsarbetare får sin lön

Uppdaterad
Publicerad

De arbetare från Kamerun som varit anställda av företaget Skogsnicke kommer att få lön enligt svenskt kollektivavtal. Det har fack och arbetsgivare på central nivå kommit överens om.

– Det känns väldigt skönt att vi har kunnat komma överens med arbetsgivarorganisationen om att det ska betalas lön enligt svenskt kollektivavtal i det här fallet, säger GS fackets avtalssekreterare Tommy Andersson.

Det var SVT:s Uppdrag granskning som för några veckor sedan berättade att företaget Skogsnicke hade rekryterat anställda från Kamerun till skogsarbete i Västerbotten och Norrbotten med löfte om månadslön enligt svenskt kollektivavtal. I programmet vittnade de anställda om att de i själva verket hade fått arbeta för en ackordslön som gav betydligt lägre inkomster.

UG – jobbtrafficking

En veckas förhandling

En del av de kamerunska arbetarna finns fortfarande kvar i Göteborg i väntan på att få ut sina löner. Förhandlingarna som har pågått under denna vecka har gällt ersättningar för 16 anställda där facket haft fullmakt för att förhandla. Det handlar om belopp på mellan 5000 och 20.000 kronor per månad som de 16 personerna har rätt att få ut.

– Totalt handlar det om 40 till 50 personer som varit anställda i företaget Skogsnicke. Vår ambition är naturligtvis att alla ska få ut de pengar de har rätt till, men vi måste få in fullmakter för samtliga för att kunna genomföra förhandlingar för deras räkning, säger Tommy Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet