V kan vridas åt vänster

Uppdaterad
Publicerad

Avgående kommunalrådet Vänsterpartiets Tamara Spiric uttrycker en stor besvikelse över socialdemokraterna och det som hon kallar för deras högervridning. Och nu ser det ut som att hennes efterträdare ska föra en ännu radikalare vänsterpolitik.

Vänsterpartiets avgående gruppledare kommunalrådet Tamara Spiric säger att hon är medveten om att det kan upplevas som ett svek mot väljarna när hon nu avgår direkt efter valet.

– Ja det ska väl vara det som jag känner lite vånda för men samtidigt är det så att alla väljare ska veta är att det enda jag har gjort är att föra vänsterpartiets politik, säger hon.

Det är inte så att ditt avhopp beror på att det inte blir något samarbete med Socialdemokraterna?

–  Nej, verkligen inte. Det skulle möjligen få mig att stanna kvar och ge dem en till match för jag tror att väljarna har röstat för mer vänsterpolitik i Umeå.

Men när nu Socialdemokraterna sopar bort vänsterpartiet från banan och Tamara Spiric väljer att avgå så öppnar det för Peter Möller som är studerande och sitter i partistyrelsen. Han vill fundera en vecka men stänger inte dörren helt för att efterträda Tamara Spiric.

– Ja, jag funderar just nu hur jag ska göra.

Men du är inte helt främmande för att efterträda Tamara Spiric?

– Nej jag är inte helt främmande det är jag inte, säger han.

Han vill vrida politiken ännu mer åt vänster och i en SVT-enkät före valet säger han att några av hans främsta politiska mål är att avskaffa kapitalismen och att hänga upp Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en flaggstång. Han ser dessutom Venezuelas förre omstridde ledare Hugo Chavez som en av sina största förebilder.

– Jag är antirasist och socialist och jag vill att vi ersätter det här nuvarande systemet, säger Peter Möller.

Din största politiska förebild är Venezuelas förre ledare Hugo Chavez?

– Ja han var en väldigt duktig ledare. Fullt demokratisk, han har utvecklat demokratin i Venezuela, säger Peter Möller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.