Foto: SVT

Renflytt får kritik av ortsbor

Uppdaterad
Publicerad

På grund av katastrofdåligt bete flyttar nu en grupp i Rans sameby i Västerbotten sina renar till Holmön ute i havet utanför Umeå, men det här välkomnas inte av alla.

– Jag tycker att de kan hålla sig på fastlandet. Visst förstår jag att de gör allt för att hitta bete till renarna, men jag har inte satt mig in så mycket i frågan, säger Inge Holmgren när han kommer och styr cykeln längs byavägen. 

– Det har varit en hel del diskussioner för och emot att samerna kommer med sina renar hit till ön, säger han.

Flera kritiska

Också Peter Rydbjer som bor på ön är något kritisk till renarna.

– Jag är väl inte så överdrivet positiv till att det blir en massa renar här men de har ju varit här en gång i tiden så de har väl rätt att ha sina renar här.

Rädda för förstörelse

Han bekräftar också att det varit livliga diskussioner både för och emot att renarna ska finnas på ön. Främst handlar rädslan för att renarna ska förstöra skogsmark eller trädgårdar. Också jägarna som jagar hare är oroade över att inte få släppa sina hundar med risk för att det kan störa renarna.

– Jag hoppas de kan hålla sig på den nedre delen, på Ängesön så de inte är här uppe bland husen. Men egentligen kan jag inte uttala mig alltför mycket eftersom jag kommer söderifrån och inte vet så mycket om renar och renskötsel, säger Peter Rydbjer.

Men Magnus Andersson som är ansvarig renskötare hoppas att Holmöborna så småningom kommer att värdesätta att det finns renar på ön.

– Jag vill absolut inte att renarna ska bli ett besvär för de som bor här och jag tänker göra allt som står i min makt för att det inte ska bli det heller. Vi får jobba på allt vi kan och hålla efter renarna, säger Magnus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.