Foto: SVT

Vanlig granskog fick aktie att rusa

Uppdaterad
Publicerad

Ett område granskog vid Fetsjön fick aktievärdet i ett gruvbolag att sexdubblas nyligen. Något som förundrar både aktieexpert och bybor.

Området Fetsjön vid gränsen mellan Jämtland och Västerbotten ser ut som vilken vanlig norrländsk granskog som helst. Men för en vecka sedan hamnade det i blickfånget för en spektakulär börsspekulation. När bolaget Orezone meddelade att man fått tillstånd att söka efter metaller i området sexdubblades värdet på företagets aktier.

– Vi blev väldigt förvånade och ställde oss frågan om det verkligen var motiverat med en sådan uppgång utifrån den nyhet som företaget hade släppt, säger Jonas Myrdal, vd på småbolagsbörsen Aktietorget.

Letar metaller i norra Sverige

Orezone är ett bolag som hittills har verkat i det tysta. I en tid när gruvbranschen är i djup kris har bolaget skaffat sig undersökningstillstånd för att leta metaller i stora områden i norra Sverige. I Västerbotten har företaget sedan tidigare haft ett stort tillstånd på Blaikfjällets östra sluttning, inte långt från Vilhelmina.

I höst har man sökt och fått några tillstånd att söka bland annat sällsynta jordartsmetaller i Dorotea. Det finns egentligen ingen djupare kunskap om hur intressanta metalltillgångar det kan finnas i de aktuella områdena. Hela arbetet med att klarlägga detta återstår.

Från 15 till 90 öre

Men trots detta så följdes företagets pressmeddelande om att man fått ett undersökningstillstånd för Fetsjön av ett börsrally av sällan skådat slag. Priset på företagets aktier steg från 15 till 90 öre.

För byborna i Norråker kommer informationen om den börsyra som skogsmarken utanför byn har skapat som en överraskning.

– Det låter bra, då får man skaffa aktier då, säger Bertil Lindh i Norråker.

”Helt tagen på sängen”

Aktierusningen kom även som en överraskning för Orezones ledning. Enligt vd:n gick kursen kräftgång under sommaren.

– När vi så kommer ut med en nyhet så hade jag i och för sig förväntat mig något positivt, men inte den oerhörda anstormning som blev. Jag blev helt tagen på sängen. Vi försöker driva en långsiktig verksamhet, men fick en anstormning av telefonsamtal från ivriga spekulanter, säger Anders West, vd Orezone.

”Spekulation och hysteri”

Orezone är inget isolerat exempel. I flera små gruv- och prospekteringsbolag har kurserna rusat den senaste tiden. Nordic mines, Endomines och Beowulf mining, som står bakom de kontroversiella planerna på en järnmalmsgruva i Kallak, utanför Jokkmokk, är andra exempel. Att börsvärdet svänger på detta sätt utan att det verkar finnas någon ny information som motiverar detta är något som oroar småbolagsbörsen Aktietorget.

– Det är inte bra om aktiehandeln styrs för mycket av spekulation och hysteri med ”följa John-effekter”. Vi får en rörlig aktiemarknad och många kommer att förlora pengar och tappa förtroendet. Det ger ett oseriöst intryck, säger Jonas Myrdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.