Foto: TT

Våren har flyttat norrut

Publicerad

Björkarnas lövsprickning har hunnit 80 mil längre norrut i slutet av april, jämfört med för hundra år sedan. Det visar undersökningen Vårkollen, som bygger på inrapporterade vårtecken från allmänheten.

Undersökningen är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska botaniska föreningen, och det är första gången som undersökningen genomförs.

Det var frivilliga medborgare som rapporterade från uppemot 700 platser i landet på Valborg.

Det är tänkt att bli en årligt återkommande undersökning av hur långt våren kommit i landet, så att man kan se om och hur vårens ankomst påverkas av klimatförändringen.

Liknande undersökning

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns en liknande verksamhet, vilket gör att Vårkollens resultat kan jämföras med hur det såg ut vid Valborg för hundra år sedan.

Till exempel var det normalt att björkarnas lövsprickning startade precis vid Valborg i södra Skåne, och i år har lövsprickningen redan skett i hela Götaland och Svealand och här och där längs Norrlandskusten.

Sälgen blommar

På samma sätt hade sälgen börjat blomma i hela Götaland och Sveland vid Valborg, enligt den historiska databasen, men i år har den redan setts blomma långt upp i Norrlands inland.

– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor sedan 1980-talet, vet vi att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi på olika sätt dokumentera hur naturens kalender påverkas, säger Kjell Bolmgren vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.