Foto: Robert Tedestedt

Grunkor och mojänger populär tradition

Uppdaterad
Publicerad

Närmare ett par tusen besökare hade tre trivsamma timmar där gamla bilar, motorcyklar och motorsågar drog blickar till sig under lördagen i Överklinten.

– Den här tvåmans dieseldrivna motorsågen från Östtyskland är jag ganska ensam om, skrockade samlaren Kjell Öhman från Åkullsjön, själv med 46 års erfarenhet från manuellt skogsarbete.

Rundturer

Att åka på guidad rundtur genom Överklinten med omgivande småbyar var populärt. Landsvägsbussen – en Volvo från 1953 med en unik bogserad passagerarvagn bakefter – rullade fullsatt under flera turer med Kebbe Kjellström från Örnsköldsvik vid ratten och Greger Olofsson vid mikrofonen.

– Grunkor och mojänger smög igång mest av en tillfällighet för femton år sedan, men har blivit en tradition som betyder mycket för byn, berättar Greger.

Populär tradition

Försäljningen av korv och fika till lämnar ett välkommet överskott till byns bästa och arbetet i sig skapar sammanhållning.

Fallskärmshoppare landade pricksäkert intill den nyanlagda parken, där världens största fågelholk har en framträdande placering.

Folk drar folk

Arrangemanget har med åren blivit en publikdragare utan dyrbara dragplåster. Men folk drar folk.

– Här hinner man stanna och prata med bekanta man inte träffat på 25 år, konstaterar Greger Olofsson.

Den här gången avbröts dock de givande samtalen av ett obevekligt jämnregn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.