Drogen är en så kallad nätdrog och kan ligga bakom dödsfall i länet. Foto: Polisen Västerbotten.

Varnar för livsfarlig drog

Uppdaterad
Publicerad

De kallas för XANOR-stavar och ser ut som medicinen med just namnet XANOR. Nu varnar polisen i Västerbotten för drogen som kan ligga bakom dödsfall i länet.

– Vi har de senaste veckorna haft ett stort antal överdoser i missbrukarkretsar i länet där denna drog använts. Vi misstänker också dödsfall till följd av drogen, säger Olle Andersson, chef vid grova brott, i ett pressmeddelande.

Liknar medicin

Tidigare var de XANOR-liknande tabletterna inte narkotikaklassade, men sedan den 9 juni i år klassas de som narkotika. Det är en så kallad nätdrog och den är utseendemässigt identisk med medicinen under namnet XANOR som används inom sjukvården. Medicinen tillverkas av olika leverantörer och med okänt innehåll. Det gör de XANOR-liknande tabletterna direkt livsfarliga.

”Kan vara direkt dödlig”

Tillsammans med alkohol och andra droger är risken för överdosering kraftig, menar polisen.

– Drogen är mycket svårdoserad och kan vara direkt dödlig tillsammans med andra droger/alkohol. Vi vill varna alla för att beställa och bruka denna typ av drog, säger Olle Andersson.

Då tabletterna är narkotikaklassade medför det att innehav och bruk av dessa tabletter är brottsligt enligt narkotikastrafflagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.