Varsel skapar oro på Martinsons

Uppdaterad
Publicerad

Just nu duggar varslen tätt kring Norsjö och Skellefteå. På en månad har 240 personer varlats om uppsägning.

Anette Renman är elektriker och en av dom senast anställda på Martinsons Såg i Bygdsiljum. Förra veckan fick hon och arbetskamraterna veta att 25 personer ska sägas upp. Men vilka det blir är inte klart än.

– Alla är oroliga, alla funderar på vilka som kommer att drabbas. Det är ingen rolig stämning direkt, säger Anette Renman.

Det är första gången i modern tid som Martinsons säger upp personal. Anledningen är att japanmarknaden viker kraftigt.

– Vi trodde att vi skulle ha en uppgång på japan men den kom inte. Därför har vi vidtagit dessa åtgärder, säger Lars Martinsson, koncernchef för Martinsons.

Martinsons är inte ensamma om att känna av konjunktursvackan. Bara den senaste månaden har nio arbetsgivare i Skellefteå och norsjöområdet varslat om uppsägningar. Totalt handlar det om drygt 240 personer som nu riskerar att förlora sitt arbete.

Men Lars Martinsson vill ändå inte prata om någon kris.

– I media talas det om kris överallt. Jag ser det inte alls så. Vi minskar ungefär tio procent. Det är jättetråkigt för alla som tvingas sluta, men vi får inte se det som någon kris. Jag hoppas att de är tillbaka hos oss inom ett år.

Mimmi Lindström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.