Foto: SVT

Västerbottensnytt fyller tonåring

Uppdaterad
Publicerad

I dag fyller Västerbottensnytt 13 år. Det firar vi med att bjuda på en godbit ur arkivet – den första sändningen.

Berno Jonsson är en av de som har varit med sen starten och i den första sändningen var han programledare. ”Premiär för Västerbottensnytt – i dag skrivs tv-historia”, säger han i början av sändningen.

– Det var ett stort ögonblick. Vi hade fått kämpa för att få ett eget program, så vi var superpeppade. Vi kom igång bra, tycker jag, säger Berno Jonsson.

Tidigare ingick nyheterna från Västerbotten i Nordnytts sändningar. Men 2001 fick länet alltså sitt egna nyhetssändningar. I dag tycker Jonsson att Västerbottensnytt har satt sig som format.

– Vi har blivit ett med Västerbottningarna. Alla vet vilka vi är, oavsett var du frågar i länet.

Bästa tänkbara arbetsplatsen?

När det gäller arbetsplatsen ser Berno Jonsson Västerbottensnytt som det bästa tänkbara alternativet om man vill jobba med tv i norr.

– Då pratar jag inte bara om Sverige, utan även om grannländerna. Vi har bra möjligheter.

Programmets logotyp hade vissa likheter med Vänsterpartiets V, vilket föranledde att en del kallade programmet för ”Vänsterbottensnytt”.

– Vi tyckte att det var snyggt och att loggan såg bra ut. Så vi tänkte inte på det.

I den första sändningen berättade Västerbottensnytt bland annat att Maud Olofsson skulle föreslås som ny partiledare för Centern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.