Vill göra staden könsneutral

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Skellefteå vill att staden ska vara öppen för alla – oavsett sexuellt läggning eller könsidentitet. Nu föreslår partiet en rad åtgärder. Bland annat så ska blanketter, toaletter och omklädningsrum vara neutrala.

I Umeå är det sedan tidigare klart att den nya badhuset kommer att få ett hen-omklädningsrum. Nu vill Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg att Skellefteå gör på samma sätt.

– Skellefteå behöver vara öppet för alla om vi ska växa. Dessutom är det en fråga om mänskliga rättigheter, det är viktigt att alla respekteras oavsett könsidentitet.

Är öppenheten för dålig i Skellefteå idag?

– Både ja och nej. Det finns starka och svaga sidor och vi vill ta tag i svagheterna nu, säger Andreas Westerberg.

Skylta inte efter kön

Liberalerna vill framförallt att Skellefteå ska bli bättre på två saker.

– När kommunen bygger nytt så ska toaletter och omklädningsrum skyltas efter funktion och inte kön.

– Vi vill också att föreningar som får bidrag aktivt jobbar med dessa frågor, att alla ska välkomnas oavsett sexuell läggning, säger Westerberg.

På lördag arrangeras pride i Skellefteå. Liberalerna kommer att gå i pride-tåget och delta i vintersimmet.

– Vi firar med buller och bång, säger gruppledaren.

Detta vill Liberalerna:

*att sexuell läggning respektive könsidentitet och könsuttryck inkluderas i relevanta styr- och plandokument.

*att säkerställa att bemötande av och service till hbt-personer förbättras inom all kommunal verksamhet.

*att kommunens socialtjänst har beredskap att erbjuda hbt-personer, oavsett kön och könsidentitet, som utsatts för våld eller hot om våld av närstående, skyddat boende i enlighet med vad lagen kräver.

*att kommunen medverkar till att fler särskilda verksamheter för hbt-ungdomar och äldre hbt-personer blir verklighet.

*att kommunen i kriterier för bidragsgivning till ideella organisationer har som krav att en organisation som tar emot kommunala bidrag ska motverka diskriminering och annan kränkande behandling på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsutryck.

*att blanketter som kommunen använder är könsneutrala och inte förutsätter att exempelvis två föräldrar är av olika kön.

*att alternativet ”annat” eller ”vill ej uppge” finns, som alternativ i enkäter som kommunen använder, där könsidentitet ska uppges.

*att transpersoner ges möjlighet för ombyte i en avskild och trygg miljö i relevanta verksamheter inom kommunen.

*att toaletter inom kommunal förvaltning, bolag och verksamheter omdefinieras efter funktion istället för kön eller är könsneutrala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.