Foto: SVT.

Vill jaga jätteälgar – i skogen finns bara små

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon börjar älgjakten i Västerbotten. Men de senaste åren har fler älgar skjutits för att minska stammen och därmed betesskadorna på skogen. Något som gör att djuren är unga och små.

Skotten har ekat i veckor över hela Norrland. Tiotusentals jägare har skjutit på pappälg för att få godkänt lagom till jakten. Men att få korn på en riktig älg blir svårt. Vid Västerbottens kustland är det ont om stora älgar i skogarna, och det är den nya tuffa älgförvaltningen som gett resultatet.

– Vi har sänkt älgstammen kraftfullt här och tycker inte att vi ska sänka den ytterligare. Den är på en rimlig nivå men är alldeles för ung, säger Anders Jonsson, Jägareförbundet Bjurholm.

Skogsbolag som sagt ifrån

Det är stora skogsbolag som krävt en stor avskjutning för att minska betesskadorna i skogen.

– Det är glädjande att vi har fått ner det från de skyhöga nivåerna som varit tidigare. Nu har vi haft två år i följd då skadorna varit rimliga, säger Erik Lindberg, Länsstyrelsen i Västerbotten.

Vill ha jätteälgar

För att idag få syn på en ståtlig 16-taggare måste man besöka en älgfarm som i exempelvis Bjurholm. Medelåldern på stammen i skogen är tre år, och för att få tillbaka troféälgen kommer nu jägarna att låta bli de stora tjurarna.

– Nu är det små och lätta älgar. Vi ska försöka bygga upp stammen igen så att vi får jättestora älgar, säger jägaren Jan-Lage Fridsson.

”Kapitaltjura är väl bra å spara”

Men att hålla fingret från avtryckaren när storälgen kommer blir en utmaning.

– Ja, kapitaltjura är väl bra å spara men he är väl svårt att hålla igen när den kom, säger jägaren Tommy Israelsson.

Klarar du av det?

– Om vi bestämmer så gör jag det. Annars skjuter jag!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.