Foto: SVT

Så ska köerna kortas

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör landstinget ett nytt försök att minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Varje heltidsanställd ska hinna med fyra patientbesök om dagen, vilket ska leda till bättre planering och kortare köer.

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, i Västerbotten har länge tillhört de längsta i landet. Framförallt har Bup i Umeå haft svårt att klara den förstärkta vårdgarantin, som innebär att barn och unga med psykisk ohälsa ska få en första bedömning inom 30 dagar.

Men med en nytt, tydligare schema ska varje heltidsanställd nu hinna med fyra patientbesök om dagen.

– Jag tror absolut att det kommer att fungera, säger verksamhetschefen Anna Wallgren.

Kan dra igång i höst

Förhoppningen är att man ska kunna börja arbeta på det nya sättet under hösten. Landstinget har tittat på verksamheten i andra delar av landet, där man jobbar på ett liknande sätt och tror att det här är modellen för att få ner de långa köerna.

Från fackligt håll kommer försiktiga kommentarer till landstingets planer.

– Vi har fått informationen, men inte sagt att det är något vi köper. Det finns saker att fundera på, säger Jan Sundling på Akademikerförbundet SSR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.