Foto: TT

Vill rösta om vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vill Sorseleborna ha vindkraft i kommunen eller inte? Det frågan vill Sorselebon Jonas Forsgren att kommunens medborgare ska besvara genom en folkomröstning.

Vattenfall har planer på att bygga en stor vindkraftspark på Sandselehöjderna. Runt 100 vindkraftverk planeras i vad som skulle bli den största industri-investeringen någonsin i Sorsele. Men vad vill kommunmedborgarna egentligen? Den frågan vill Jonas Forsgren ha besvarad genom en folkomröstning.

– Normalt vill folk stoppa något med en folkomröstning, vi vill bara att Sorseleborna ska få säga sitt, ja eller nej, säger Jonas Forsgren som menar att kommunpolitikerna inte är representativa för resten av Sorseleborna just i vindkraftsfrågan.

Vindkraft i Västerbotten

– Vi vill på det här sättet undvika all form av jäv i en fråga som påverkar kommunen i en så pass lång tid framöver.

Startat insamling

Under valborgshelgen har han tillsammans med en handfull andra startat en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning.

– Omröstningen ska gälla framtida vindkraftsetablering i kommunen. För att undvika jäv, och för att allas röst har ett lika värde vill vi att alla Sorselebor ska få säga sitt, säger han.

218 räcker

Det krävs att tio procent skriver under namningsamlingen för att fullmäktige ska ta upp frågan om en folkomröstning. I Sorseles fall handlar det om 218 röstberättigade personer.

– Jag har inga exakta siffror, men vi har på några dagar fått en tredjedel av de underskrifter vi behöver. Men jag hoppas ju att det blir fler som skriver på, säger Jonas Forsgren.

Namninsamlingen kommer att pågå under hela maj för att sedan lämnas in till kommunen och förhoppningen är att fullmäktige ska fatta beslut om folkomröstning under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet