Foto: TT/SVT.

Vinden har vänt för läkare i Vindeln

Uppdaterad
Publicerad

Hälsocentralen i Vindeln har klarat av konststycket att gå från djup kris och underbemanning av läkare till att vara nära överbemanning. Nu hjälper vårdcentralen andra drabbade orter i förhoppning att starta en positiv spiral.

Hälsocentralen i Vindelns räddning kom i form av två specialistläkare under utbildning som båda var beredda att avlasta den övriga personalen.

– Tidigare var det en läkare på 2700 Vindelbor, nu har vi en läkare på 1300, säger hälsocentralen i Vindelns avdelningschef Robert Isaksson.

Värdefullt med vikariepool

I takt med att arbetsmiljön blev bättre, och efter några organisatoriska förändringar genomförts kunde fler läkare rekryteras. Nu lånar hälsocentralen ut sina läkare till andra underbemannade orter. Robert Isaksson tror nämligen att det är svårt att rekrytera läkare till en arbetsplats i kris. Han hoppas att den här modellen ska få genomslag i övriga landstinget.

– Det vore värdefullt om vi kunde ha en vikariepool, en reservkraft för att kunna hjälpa vårdcentraler i kris. Det är inte länge sedan vi själva var i kris och vi vet hur tufft det var, säger Isaksson.

Inte tillräckligt många just nu

Landstinget betalar omkring 88 miljoner kronor om året för att lösa läkarbristen med hjälp av stafettläkare. Men i Vindeln tror man att en egen vikariepool är möjlig att skapa och att den skulle spara stora pengar i längden. Enligt Carin Hasslow (FP), har en vikariepool för läkare i landstingets regi visat sig vara betydligt svårare att genomföra i praktiken.

– Det är väl en jättebra lösning om det skulle fungera men det bygger på att vi har tillräckligt många läkare och att de har tid. Där har vi problemet, vi har inte tillräckligt många, säger hon.

Viktigt med trivsel på jobbet

På hälsocentralen i Vindeln är bilden en annan. Hittills har de övertalat tre stafettläkare att slå sig till ro i Vindeln som fastanställda och med betydligt lägre lön.

– Det viktigaste är att vi trivs och har roligt på jobbet. Hör folk det så väljer de att jobba på de arbetsplatserna. Det kan låta löjligt, men så är det, säger Robert Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.