Foto: SVT/Räddningstjänsten.

Hunden Zappo räddade par från brinnande hus

Uppdaterad
Publicerad

En villa i Malå blev under natten mot tisdag totalförstörd i en brand. Men mannen och kvinnan som bodde i huset räddades utan skador – tack vare grannens hund Zappo.

Det var vid 02:30-tiden som larmet om en övertänd villa i Malå kom in. De boende i huset låg och sov, men kunde ta sig ut oskadda tack vare grannen Mikael Stenberg och hans son Marcus Stenberg.

Men hjälten i dramat var den treåriga hunden Zappo. För det var när han började morra och skälla som Mikael och Marcus förstod att något inte stod rätt till.

– Jag tänkte att jag måste ut och titta om det är något skumt på gång. Och när jag kom ut såg jag att hela gaveln stod i lågor, säger Mikael.

Tog sig in via entrén

Marcus berättar att när de kom fram till branden så såg de att de inte brann så mycket vid entrén, och de gick in.

– Vi tänkte att vi hade en chans att få ut dem. Jag ringde och larmade samtidigt som jag försökte krossa rutan med foten, och pappa bankade på dörren. Vi förstod att de var vakna, och de kom ut, säger han.

Belönas med köttben

Nu är far och son evigt tacksamma att Zappo, som är en korsning mellan bordercollie och finsk lapphund, kunde rädda mannen och kvinnan ur huset.

– Det är han som är hjälten. Vi har lovat att han ska få ett köttben, eller kyckling, som present för det han har gjort, säger Marcus Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.