Fyras gäng gjorde kokbok

Lappmarkens kokkonst har blivit till bok. Ewa Hed är en av författarna
Lappmarkens kokkonst har blivit till bok. Ewa Hed är en av författarna Foto: Svt

Lappmarkens örter, traditioner och kokkonst har blivit till bok.

Det är några kvinnor i fjällkommunen Vilhelmina som bjuder på varsitt kapitel läckerheter.

En sak har de gemensamt -intresse för det som fjäll och skogsland har att erbjuda som ryms i skafferiet - Örten Kvanne - eller Angelica som många kallar den - efter det latinska namnet med karaktäristisk smak får ny tappning av en pensionerad hemkunskapslärare.

Fjällväxten som förr utgjorde ett viktigt näringstillskott fick barnen äta i jäst kärnmjölk och blandat m fjälltolta. 

I ny tappning med nya kombinationer blir kvannen till en läckerhet som har fått ett eget kapitel i en kokbok - en kokbok som 4 kvinnor ur egen ficka bekostat för att sprida recept på allt från hudkrämer och kråkbärsrulltårta till hur man tillreder renklövar - motsvarigheten till grisfötter - på gammalt fjällvis.